Van walvisjager naar Free Willy op de Azoren De Portugese Azoren, vroeger nog een oord van piraterij en walvisvangst, maar nu de beste plek in Europa om walvissen en dolfijnen te spotten

In Azoren, Europa, Portugal, Reistips
Naar beneden!

In 1984 doorkliefde naast Pico de laatste harpoen het glanzende vel van een reusachtige blauwe vinvis en kwam er een einde aan de walvisjacht rond de eilandengroep van de Azoren. Tot dan toe was het een levenswijze en belangrijke bron van inkomsten van de eilanders. Ik wilde graag weten hoe dat zat met walvissen spotten op de Azoren.

Walvissen werden niet gedood om op te eten – uiteraard niet, want dat past niet in uw bord hé – maar wel in stukken gesneden en vermalen of gesmolten tot olie en poeder voor cosmetica en de industrie.


Maar hoe een donker verleden vandaag toch nog een happy end krijgt, bewijzen ze op de Azoren. Walvisjagers werden walvisspotters, harpoenen en vangnetten werden netjes in een museum gestald en jachtboten omgebouwd tot gezellige sloepjes voor fervente walvisfanaten.

azoren walissen dolfijnen
Gelukkige dolfijnen in de vroege ochtend

Een walvissafari op de Azoren

De Azoren staan terecht in de top 10 als ideale bestemming om walvissen en dolfijnen in hun natuurlijke omgeving te spotten. Geen manipulatie of gevoeder, wel kenners van de zielen van de zee die perfect weten waar je deze prachtige dieren kan bekijken.

dolfijnen en walvissen kijken
De staart van een duikende potvis

De beste plaatsen om walvissen te spotten op de Azoren?

Zowel op Sao Miguel als op Pico kan je goed – en niet te duur – gaan walvisspotten of zelfs zwemmen met de dolfijnen. Een beetje research en hulp van de TUI specialists crew stuwde ons in de richting van Terra Azul op Sao Miguel in Villa Franco do Campo en Aqua Acores op Pico in het leuke vissersdorpje Lajes do Pico. Je vindt er ook een gezellig walvissenmuseum voor als je de smaak echt te pakken hebt. Of als het te hard zou regenen – het weer durft daar al eens onvoorspelbaar te zijn – en je kapitein niet durft uit te varen.

walvistours azoren
Een van de drie dolfijnensoorten van het huis

Wat zijn je kansen op walvissen of dolfijnen sightings?

Verschillende soorten blauwe reuzen passeren het hele jaar door langs de Azoren. Enkel de potvissen en dolfijnen hebben er ook hun vaste verblijfplaats gemaakt, waardoor je bijvoorbeeld enkel in april-mei de kans hebt om de gigantische blauwe vinvis of bultrug te spotten. Dolfijnen zie je all year round en zijn ook veel gemakkelijker te vinden.
Hebben de grote zoogdieren toch geen zin om hun snuit te tonen, krijg je je geld gewoon terug. Maar dan moet je al echt veel malchance hebben.

Dolfijnen en walvissen Europa
Het magische moment: de baby potvis die zich 3 meter omhoog lanceert

Als je echt veel geluk hebt – ik durf dat al eens te hebben – springt er een baby potvis uit het water op 10 meter voor je lens. De gidsen waren zelf onder de indruk van dit schouwspel, dus pak je best je konijnenpoot mee indien je een soortgelijke ervaring wil beleven. En voor wie zich helemaal lucky voelt, een tiental keer per jaar worden er zelfs groepjes passerende orka’s gespot die op weg zijn naar koudere wateren. In oktober dit jaar zijn er maar liefst 12 verschillende soorten walvissen gespot rond Pico, een ontzettend hoog aantal op wereldschaal.

dolfijnen en walvissen kijken
Common dolphins action

Een walvis- en dolfijnen excursie boeken

Het makkelijkst kan je met TUI Specialists een tour boeken. Ze fixen je nog een leuke korting en vouchers voor andere activiteiten er bovenop. Handig is ook dat je met TUI Specialists vrij bent om modules samen te stellen voor een verblijf op maat. Je hoeft niet per se de all in formules te boeken, maar op jouw maat stellen ze activiteiten voor en ben je vrij om te gaan en staan waar je wil.


azoren walvissen en dolfijnen
Vlak bij de kust van Lajes do Pico

Yep, de Azoren hebben m’n hart gestolen. Mede dankzij Moby Dick, Keiko, Humphrey en hun vriendjes.

 

walvissen kijken azoren
Vanuit ons verblijf kon je ook in de whale watch tower piepen
dolfijnen en walvissen in de azoren
Timing!
whale watching tours azores
Showkes opvoeren zegt
Walvisspotten in de Azoren
Op Sao Miguel op de uitkijk
whale watching azores
Het haventje van Villa Franco do Campo, Sao Miguel

walvistours azoren

dolfijnen en walvissen van Atlantische Oceaan beste plaatsen voor walvissen te spotten Dolfijnen en walvissen Europa Walvissafari Azoren

walvissen spotten azoren Walvissafari Europa dolfijnen en walvissen kijken walvissen spotten op de azoren wilde dolfijnen in de azoren

walvissen spotten in Portugal

 

Wil je meer weten over de Azoren?

Dat snap ik. Ze staan echt ongelofelijk hoog in mijn lijst. Ik ben er zelf echt van verschoten. Lees zeker deze artikels en je ontdekt waarom:

19 Comments

  1. Wat een prachtige foto’s! Daar kan ik iets van leren! Plotseling staan de Azoren heel hoog in mijn lijstje, en dat alleen nog maar om deze wondermooie dieren te bewonderen. Daarnaast gok ik dat de natuur er ook prachtig is, aan de enkele andere foto’s te zien. Wat heb je geluk om net op de juist moment de juiste foto’s te maken. Zeker die baby potvis!

  2. Ik ga het niet ontkennen dat ik echt super jaloers ben op deze trip. In Canada heb ik ook al wel eens een seafari gedaan, maar dat was precies toch niet zo indrukwekkend als deze. Hopelijk kan ik deze trip ook eens snel maken. :p

  3. Ik ben al diverse keren op Whalewatch tochten geweest, maar een baby potvis die zo fijn voor je de lucht in springt , kicken! Ik ben echt heel blij dat de walvisjacht in heel veel landen verleden tijd is. De Azoren zou ik nog graag een keer bezoeken, die lijken me super. En dan gaan we zeker een keer de zee op!

  4. Wow, wow en nog eens WOW! Waanzinnig lijkt me dit om mee te mogen maken. En wat superfijn dat de jacht is omgezet naar zoiets positiefs. Prachtige foto’s, kan er geen genoeg van krijgen!

Submit a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: