Een krakende boomhut in de Belgische Ardennen Of hoe je een weekendje in België kan glampen in een boomhut

In België, Europa, Kamperen
Naar beneden!

Ik gaf eens een boomhut-weekend in de Ardennen inclusief survival pakket cadeau aan mijn lief voor kerstmis. Kei origineel toch? Prima voor de avontuurlijke outdoorsy inner me! Naar een boomhut dus. En die boomhut staat gewoon in onze eigenste Ardennen.


Een weekend slapen in een boomhut in de Ardennen

Bij Pierre en Angelique. Een sympathiek koppel gespecialiseerd in alternatief toerisme. Er staan nog wat boomhutten, woonwagens en wilde beesten op hun terrein. Wij kozen voor de kleinste, meest afgelegen boomhut. Ver weg van die andere alternativo’s.

Geen stromend water. Wel wijn.

Bij aankomst was er even sprake van – dat moeten we eerlijk toegeven –een reality check. Want een boomhut dat is: geen stromend water en elektriciteit. Dus ook geen iPhone, TV, radio… basic entertainment zeg maar. Oké, zijn wijdse velden en wilde bossen niet meegerekend, maar de boomhut zelf is redelijk piepklein. Onze oplossing de eerste avond: één fles wijn per man. Wel entertainend.

Eco-toerisme in de Ardennen? Dan moet je in een boomhut logeren!

Volgens mij is de bedoeling van zo’n boomhut dat je zowat back-to-basics gaat voor één weekend. Wij zijn daar niet zo sterk in zo blijkt. Zaterdag vulde we in eerste instantie met steak eten en Budweiser drinken in een Waals/Amerikaans wegrestaurant. Gevolgd door minigolfen in het nabijgelegen toeristisch hol Hotton. Typisch eco-alternatief-toerisme kan je dat niet noemen. Maar hebben ons gaandeweg herpakt. Na een stevige wandeling in de ‘wilde’ natuur, ging het terug richting boomhut mét genoeg proviand voor 24u. Naast de boomhut staat een imposante kook-en-eet-tipi, mét houten tafels, banken en een vuurplaats. Wel veel rook in die tipi. Heel veel rook. Het was van koken en wenen en weglopen van de rook. Survival tot het maximum!

Slapen in boomhutten: Hoge bomen en veel wind

Nachten in een boomhut kunnen ook stresserend zijn, merkte ik op tijdens onze tweede overnachting. Het waaide namelijk zot hard. Als je dan in een houten kubus slaapt die meters boven de grond hangt, heeft dat zo zijn gevolgen: een slaapkamer die uren heen en weer wiegt en vooral oorverdovend kraakt. Ik moet toegeven, mijn vertrouwen in de constructie zakte even tot een minimum (die constructie bleek achteraf briljant en waterdicht te zijn). Dus ja, ik heb wat angstig liggen staren naar het houten plafond die nacht. Hopend dat ik de volgende ochtend nog in leven was. Hadden we maar wat meer wijn gedronken die avond.


Praktische tips voor als je wil kamperen in een boomhut:

Al bij al heel erg leuk hoor. Echt. Gewoon al rondhangen in en rond die boomhut is al de max. Maar luister even naar dit:

  • Breng oordoppen mee tegen de krakende boomgeluiden
  • Weet dat er geen ontbijt of ander voedsel aanwezig is in de hut. Op voorhand boodschappen doen en die meenemen is aan te raden. Anders bestaat de kans dat je ’s ochtends in je auto springt om ‘ontbijt te halen’ en dan eigenlijk in kitscherig Amerikaans wegrestaurant een steakske van een halve kilo naar binnen werkt. Reële kans, ik zeg het u.
  • Voorzie entertainment! In de vorm van gezelschapsspelletjes. Of wijn.
  • En check deze of deze andere optie ook eens.

Nog enkele van de beste plekjes om te kamperen in Europa ontdekken?


Inspiratie nodig om zelf boomhutten te bouwen?

Lees zeker dit boek:

 

 

 

Geschreven door Nina

 

 

2 Comments

    • Heb de links aangepast en naar TripAdvisor gestuurd. De website van La Cabane lijkt inderdaad niet meer te werken.

Submit a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: