Boefjes in Lissabon

In Europa, Portugal
Naar beneden!

Een goedkope bestemming met een vlucht zo vroeg mogelijk heen en zo laat mogelijk terug, dat was het plan. Tijd voor wat Lissabon tips.

Het was ook meteen de laatste trip van mijn afscheidstournee. Het is toch echt leuker om wat langer de tijd te pakken om dag te zeggen tegen je beste maten.  Dat plan werd onder andere concreet gemaakt door Lissabon, een stad waar ik enkel dit over wist: Portugal. Hoofdstad. Benfica. Wijn. Heuvels. Deze keer met Sien, inclusief mopjes.


Ware topstad, hier enkele Lissabon tips

Na drie dagen volle zon, kunnen we voor elke extra zomersproet een fijn plekje, heerlijk restaurantje of mooie tegel vermelden. Echt heel erg aangenaam verrast door deze stad. En nog niemand ontmoet die niet enthousiast is over Lissabon.

Dankzij onze supervroege vlucht (“we gaan zeker dingen opzoeken in het vliegtuig om te doen” – 5 min later: snork) begonnen we dus zonder enige voorbereiding om 9u aan onze eerste dag. Mijn hart begon al meteen sneller te slaan bij het metrosysteem in Lissabon. Er zijn 4 lijnen, de rode, blauwe, gele en groene. Kleurtjes! Alle lijnen hebben andere metrostellen in. die. kleurtjes! Zo mooi, zo overzichtelijk, zo handig. En voor de kleurenblinden, staan er nog eens mooi uitgewerkte symbooltjes naast ook. In een mum van tijd stonden we in het centrum van de stad, dat verdeeld is in verschillende wijken. Met de neuzen richting zee wandelden we wat rond, bezochten we de verplichte Elevador Santa Justa (veel wind – mooi uitzicht), plein Rossio (weinig wind – minder mooi uitzicht) en was ik blij met de keuze voor stevige Adidaskes om de heuvels te trotseren. 

Boze Boeven

Lissabon kleurt je dag. Letterlijk. Als liefhebster van felle kleuren smolt ik, ook bijna letterlijk, door de prachtig geschilderde muren (roze huizen zijn de max!) en de felblauwe hemel waar geen instagramfilter tegenop kan. In bars als Portas do Sol, Café a Brasileira of Electrico Banana café is gewoon zitten met het juiste drankje al puur genieten. De zon in april is er, behalve pal in de middag, niet té heet, maar heerlijk aangenaam. Overgoten door een mengeling van zeelucht, de geur van pasteis de Belem en gegrilde sardientjes is er niets dat je vakantiegevoel nog kan afnemen. Tenzij boefjes, want pickpockers zijn net zoals de zon ook overvloedig aanwezig. Enkele aandachtspunten: sjakos gewoon goed bijhouden, die witte kousen uit je sandalen en dat heupzakje onder je t-shirt en niemand heeft door dat je een toerist bent. We zijn absurd vaak aangesproken – vooral in de Lage Wijk – om een of ander geestverruimend middeltje te kopen. Of “good iphone 5s for good price my chef” kregen we ook al eens te horen, verder wel niets voorgehad. 

Boefen en maffen

Het eten was er fantastisch lekker. Zelden zo’n heerlijk smakende gegrilde sardines gegeten in Alfama. En de sushi in LX Factory (een Berlijns aanvoelende hippe streetfood, vintage & kunst vrijbuiters plek in Alcantara) heb ik nog nooit zo lekker en afgewerkt op mn bord gekregen. En dat voor maar 13 euro. A volonté!!!

Slapen deden we in Grapes & Bites. Een charmante hostel met privé kamers inclusief terras en keuken knal in de hippe uitgaansbuurt van Barrio Alto. Top plaats, top ligging, goed betaalbaar maar vooral: ga er eten! Ongelofelijk goeie wijn geproefd, heel erg lekker eten mét live muziek van een bard die zonder moeite je doet meezingen terwijl je een vissteak probeert te verorberen. Heel erg grote aanrader. En wederom, echt betaalbaar.

Pittoresk de ballen!

De nood aan een rustig dakterras, zin in een strandje en verschillende aanmoedigingen van verschillende mensen brachten ons naar Cascais. Een pittoresk en charmant vissersdorpje. 1 tip: vertrouw nooit nog de woorden pittoresk, charmant en vissersdorpje in 1 zin. Meer dan een Portugese versie van Koksijde was er niet aan, en geen Tom Van Landuyt die je kwam redden met een Sea King. Dat dakterras met de beste sangria ooit maakte veel goed, en op de terugweg zwartrijden met een pint in de hand zorgde voor een herstel van onze streetcred. Al hadden we achteraf spijt dat we niet door gereisd zijn naar Sintra, een natuurpark aan het meest Westelijke punt van Europa. Dat is voor een volgende keer, want ik ga zeker terug naar Lissabon. Met of zonder boefjes. 

Dankjewel Sien voor de mooie woorden.

 

Welke Citytrips vind ik nog de max?

12 Comments

  1. Lissabon is wat mij betreft de ideale winterzonnestemming. En die plaatjes doen je meteen zin krijgen om een ticket te boeken richting Portugal.

  2. Enkele jaren geleden zijn wij 1 dag naar Lissabon geweest toen we in de Algarve verbleven. De tocht was 3u heen en 3u terug met de bus, maar zeker de moeite waard! Lissabon zag er een erg leuke stad uit. Wij gaan zeker nog eens op citytrip om de stad beter te leren kennen.

  3. Joepie! we wisselen om: jij naar Indonesië en Australië, wij naar Portugal binnen een week of 2 🙂 de foto’s zijn alleszins zéér uitnodigend! Trouwens, tot wanneer ben je daar in OZ? We komen binnenkort ook terug 🙂

    • Ik ben in OZ in december en januari. Alles tussen volgende week en dan zit ik ergens in Australie. Spannend, help!

Submit a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: