Lachen, huilen en kotsen bij het boeken van een one-way ticket

In Reistips, Soloreizen, Wereldreis
Naar beneden!

Ik was vijftien jaar toen ik ‘Into The Wild’ de eerste keer zag. En ook meteen een tweede keer. Die film ging recht naar mijn puberhart vol weltschmerz – Society man, society! – en ik besliste: ooit ga ik ook lang reizen. Misschien niet op mijn eentje onvoorbereid de wildernis van Alaska in, maar de afgelopen tien jaar kreeg het idee stilaan vorm.

Eef D. is al een tijdje een lezer van Soms Ook Heimwee. Per ongeluk kwam ze, gedreven door een portie overdreven wanderlust in haar hart, op mijn blog terecht. Ze mailde me om te vertellen dat ik haar door mijn verhalen heb overtuigd om haar plannen van een maand weg te verlengen naar een jaar weg. Zelfs al behoort ze – zoals velen van jullie – tot de categorie: ‘student zonder spaargeld’.
Nu heeft ze besloten dat ze gaat springen. Dat maakt mij blij, dat maakt me trots. Nog een mietje dat vollebak vol twijfels zit, maar eentje dat gaat springen. Laat haar verhaal jouw dromen mee hard maken. Springen, jongens. Eef gaat het ook doen, en ze gaat dat goed doen. Nu jij nog.


Een wereldreis maken is voor rijke mensen

Naast een dialect, kreeg ik ook wijsheden mee uit West-Vlaanderen. Dus eerst studeren en een diploma halen, dan pas reizen. Vroeger dacht ik dat een wereldreis was voor rijke mensen met veel tijd.

Maar ik heb de Lotto niet gewonnen en ik ben geen trust fund baby. En toch, mijn ticket is geboekt en binnenkort vertrek ik! Vroeger dacht ik trouwens ook dat je op wereldreis álle landen van de wereld moest bezoeken. Ja, dat was nogal een openbaring. Ik noem mezelf liever een dromer dan naïef.

Wat kost een wereldreis feitelijk?

Check dit artikel. Daar lees je wat een wereldreis kost naar Zuid-Oost Azië, Australië & Nieuw Zeeland of de rest van de wereld. Ongeveer toch.

Als koppel op wereldreis of toch maar die soloreis maken?

Naast geld en tijd, heb ik ook een lief, dat (gelukkig) ook graag reist. We zouden zo’n picture perfect instagram account kunnen beginnen met #couplegoals en #travelcouple bij elke foto, maar we gaan gewoon ons eigen ding doen. En dat is eerst samen fietsen van Turkije naar Kirgizië – ik heb dat ook moeten googelen toen hij het voorstelde – en daarna gaan we even elk onze eigen weg. Hoewel we best goed zijn in samen reizen, zijn we ook graag alleen onderweg. Ik geef toe dat de kwestie ‘Wat als je een lief hebt?’ makkelijker is als je elkaar daarin begrijpt.

Vergis je niet, ik heb een bang hartje, maar ook grote dromen. Ik weet graag waar ik aan toe ben. 

De magie van soloreizen

De magie van soloreizen ontdekte ik op Erasmus. Naast bier drinken (oké, heel veel bier) met mensen van over de hele wereld, waren de eerste weken alleen in een nieuwe stad ook best confronterend. Tot ik ontdekte dat je op je eentje gewoon mag doen waar je goesting in hebt. Sindsdien ga ik er af en toe alleen op uit. Van New York tot de Ardennen. Ja, dat is wel eens eenzaam, maar het geeft me ook een zalig gevoel van vrijheid en ik leef bewuster.

Miss

Eef Delodder

Beginnend wereldreiziger

avatar

Sorry, minder zweverig kan ik het niet beschrijven. Jon Krakauer verwoordt het zo: “The highs were higher; the periods of despair were deeper and darker.” Er zijn ook wat clichés over alleen reizen, zoals: je komt jezelf tegen en maakt overal nieuwe vrienden. Ik weet wat je denkt. Ik dacht het ook. Probeer het eens en je zal het verstaan.


Uit je comfortzone

Vergis je niet, ik heb een bang hartje, maar ook grote dromen. Ik weet graag waar ik aan toe ben. Serieus, organiseer mij nooit een verrassingsfeest. En het zijn blogs zoals Soms Ook Heimwee die me over de streep trekken. Eerlijke verhalen die je zin geven in roadtrippen in Australië, maar je ook verzekeren dat je heimwee zal hebben en je vrienden zal missen. Mijn eerste keer alleen weg was ook niet zo avontuurlijk en gewaagd als het komend jaar zal zijn. Ba-by-steps! Het voordeel is dat er geen regels zijn bij soloreizen. Doe waar je je goed bij voelt. Het hoeft echt niet onmiddellijk ver of lang te zijn. Je rolt vanzelf uit je comfort zone. Ik sta te popelen om te vertrekken en toch wou ik lachen, huilen en kotsen tegelijk toen ik mijn one-way ticket boekte. Of zoals Ron Weasley zegt: “One person can’t feel all that at once, they’d explode.”

Maar ik heb ontslag genomen, vaak gewerkt terwijl mijn vrienden uitgingen en hoewel leeftijdsgenoten huizen kopen, is mijn duurste bezit een fiets.

Gaan reizen tot het geld of de goesting op is. Het is de eerste grote beslissing die ik neem in mijn leven. Het is een luxe en ik besef dat niet iedereen die heeft. Maar ik heb ontslag genomen, vaak gewerkt terwijl mijn vrienden uitgingen en hoewel leeftijdsgenoten huizen kopen, is mijn duurste bezit een fiets. Ik wil maar zeggen: een wereldreis komt niet vanzelf. En toch, aan alle twijfelaars: boek dat ticket, vertrek en stuur eens een kaartje!

soloreizen voor vrouwen

Liefs, E


 • Zweten in Singapore

  We schrijven augustus 2015: een verdwaalde backpacker stapt met een verward hoofd en gebroken hart uit het vliegtuig dat een drietal uur eerder opsteeg in Ho Chi Minh.
  Tijdens die laatste uurtjes Vietnam werd zijn fototoestel op de koop toe door vingervlugge taxichauffeurs officieel missing in action verklaard. Hoe kan je dan in godsnaam zonder…
 • foto yannick de pauw

  Wereldreizen voor mietjes

  We zouden dus simpelweg eens een wereldreis maken alleen, want dat wil toch iedereen? Wist ik vorig jaar veel dat mijn relatie ten einde zou lopen, dat mijn professionele carrière ook geregeld moodswings heeft en dat Australië zo verdomme ver vliegen is. Ok, dat laatste had ik misschien wel kunnen voorspellen… En hier zit ik…
 • Waarom op wereldreis vertrekken niet vluchten is

  Voor S, D en M. Dat jullie verdomme snel moge springen.  Ik heb gemakkelijk schrijven, hier buiten op een bankje genietend van de ondergaande Leuvense zon met een Vedettje als trouwe gebuur. Plannen makend om nog meer wereld op m’n bord te krijgen.
  De hittegolf die door ons land raast helpt uitstekend bij het opdiepen…
 • beste eiland van Cambodja

  Verloren in de jungle van Cambodja

  Wanneer er wifi in de lucht hangt, ben je nooit echt weg. Zet je maar eens in de bar of common room van eender welk hostel en je zal zien dat er veel ogen op die schermpjes geplakt zijn en de verhalen luidkeels doorheen de slechte verbinding naar huis gestuurd worden.
  Ver weg van huis…
 • Twijfel je nog?

  Een goeie vriendin stuurde me zonet een heel mooie link van een andere Belgische avonturier. Mijn grote broer vertrekt morgen ook voor een jaar. En ik staarde deze nacht ietsje te lang naar de sterren. Full on Travel Blues!
  Ik ben in Darwin momenteel, veel dichter bij België kan je hier niet raken. Misschien ook wel daarom dat…

Wil je graag ook je verhaal over je wereldreis kwijt?

Een andere lezer, Dieter, schreef ook al over zijn beslissing om een wereldreis te maken. Hij vertrekt binnenkort ook de wereld in. Zit jij nog met een ei? Heb je vragen? Wil je graag jouw verhaal kwijt? Soms Ook Heimwee wil graag een platform worden voor de mietjes, voor de twijfelaars, voor zij die kei graag willen maar nog niet helemaal durven. Misschien helpen de verhalen van Eef en Dieter jou wel de beslissing te nemen. Of wil je graag je eigen avonturen delen? Dat kan hier dus. Laat maar komen.

Nog inspiratie voor jouw wereldreis

1 Comment

Submit a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: