fbpx

Kamperen met kinderen: Kampvuren knallen in de Ardennen Kamperen in de buurt van La Roche met een meisje van 9 jaar

In België, Kamperen
Naar beneden!

Voor haar negende verjaardag had ik aan Geike beloofd te gaan kamperen in de Ardennen, in een groot bos, met boomhutten waar Peter Pan trots op zou zijn. We zouden gaan kajakken op een wilde rivier en op de koop toe zouden we nog eventjes snel het grootste kampvuur dat ze ooit gezien had bouwen. Kamperen met kinderen, help!

Altijd gemakkelijk om een outdoor weekend kamperen cadeau te doen aan je petekind, toch? Dan moet je niet naar de Bart Smit. Tot je ontdekt dat het weekendje weg voor de deur staat en je in de gauwte alles nog snel moet regelen. Last minute survival weekendje samenstellen voor kinderen, here goes.


Kamperen in de Ardennen

Ik had geen zin om zoals vorige keer met de tent eropuit te trekken. Dat is toch altijd nog net ietsje meer gedoe, zeker als je een kind mee pakt. Maar ik had Geike wel een bos beloofd, dus kon ik niet afkomen met een toeristische camping naast de Semois. En om te gaan wildkamperen in Frankrijk waren twee dagen net ietsje te kort. Het werd even zoeken, maar ergens achteraan in m’n hersenpan kon ik mij nog La Cabane van een vriend herinneren. Een prachtige chalet waar hij het liefst van al zelf op z’n gemak zit. Alleen op een berg, in een bos. In de buurt van La Roche. Wie deze parel zelf wil ontdekken gaat een mooie motivatiebrief moeten schrijven, want erg happig op verhuur is hij niet. Maar stuur gerust een mailtje als je echt wil. Het is een prachtig huisje met privé bos en slaapplaats voor 7 man.

Yep, ik moest als indiaan van haar.Wil je zelf op deze magnifieke plek een weekend kamperen in de Ardennen?

Dat kan sinds kort!
Jan is een vriend van me. Hij verhuurt het huisje nauwelijks aan vreemden. Maar ik heb een deal met hem gemaakt, omdat de Soms Ook Heimwee lezers toch vooral beschaafde mensen zijn en niet van het soort dat al eens graag het kot in de fik steekt of spaghetti saus in het bos kiepert. Wil je dus de contactgegevens van Jan verkrijgen, laat hieronder een comment achter met je emailadres en een fijne reactie en ik doe mijn best om je in contact te brengen met Jan, de Cabane-Man!


Fakkeltjes maken en worsten prikken

Niet dat ik hier een DIY knutselboek wil starten, maar het is echt niet moeilijk om zo een fakkel te maken. En kinderen vinden dat de max, want spelen met vuur, dat mag niet van de ouders. Dus, neem wat keukenhanddoeken of oude lakens, zoek een paar stevige takken en bind met ijzerdraad een paar lappen stevig vast. Verder nog snel een busje lampenolie zoeken en klaar is kees. Tijd voor het kampvuur, dat je trouwens heel gemakkelijk kan aansteken met diezelfde fakkels. Kampvuren maken, daar moet ik niet te veel over vertellen, toch? En anders leggen uw scoutsvrienden het wel eens voor je uit. Zodra het vuur wat gaan liggen is, rooster erop en bakken maar.

Pro Tip: eieren in paprika grillen. Superlekker. Perfect met pistolet-op-stok en worsten prikken. En als er kinderen bij zijn, de obligatoire marshmellows niet vergeten!

Kajakken op de wildste rivier van het land

Bon, niet dus. Die belofte kon ik niet waarmaken. La Roche ligt aan de Ourthe. De Ourthe durft bij een paar dagen van 25 graden of meer wel eens heel erg laag staan. Voor velen de schoonste rivier van het land, voor mij de droogste.
Blijf alsjeblieft uit de buurt van La Roche city als je wat rust en natuur wil. Zeker op een verlengd weekend bij goed weer is het daar over de koppen lopen. Blankenberge is er niets tegen.
Dus trokken we eropuit: met Brands Sports naar de stuwdam van Nisramont, een dikke 15 km verder. Klaar om in een fel blauwgroene kajak te klauteren, want mevrouw had al lang gekozen welke kleur ze onder haar poep wilde.
Op het stuwmeer staat het water minstens 4 meter hoog, zijn er veel minder roeifanaten (zeker in de ochtend) en kan je uitstappen waar je maar wil. Het nadeel is dat je zelf ook terug moet roeien, wat geen probleem is want er staat geen stroming op. Dus ja, de wilde rivier moet je zelf maar spelen. Bij vertrek kan je die indrukwekkende stuwdam bewonderen, als je dan toch iets wilds wil laten zien.

Geheim plekje aan de Ourthe, prima spot voor wildzwemmen.

De beste zwemspot aan de Ourthe?

Bij het buitenrijden van de parking aan de stuwdam moet je links de baan op om dan meteen terug rechts af te slaan naar de rivier. Parkeer hier aan het verscholen grasveldje en je vindt er een zalig verborgen plek aan de Ourthe waar je je gemakkelijk kan installeren om een middagje te zwemmen of vuurtje te stoken. En Boonanza blijft een topper, ook voor meisjes van negen jaar.


Kamperen met kinderen is de max.

Kleine kindjes worden groot. Met Geike eropuit trekken is iets wat ik ga blijven doen, want ik vond het verdekke heel plezant. Zij zorgt er voor dat ik een gave niet verleer: die van de verwondering. Het schoonste wat er is. Topper!

Kamperen in de ardennen
Kamperen in de Ardennen
Boomhutten fun
Best nog wel vermoeiend, dat kamperen.
De beruchte paprika-ei combo
Fakkelfun
Team Fakkel present

 


Nog enkele van de beste plekjes om te kamperen in Europa ontdekken?

 

21 Comments

 1. Dag Yannick

  A dream come true!
  Twee mama’s, twee Geikes, drie boykes en Jan dromen, met ogen open, van een weekendje in La Cabane!! Wat een fijne plaats om een weekendje te aarden en natuurenergie op te laden. Aan scoutingervaring geen gebrek. Een weekend overnachten in La Cabane lijkt ons het scoutsweekendgevoel, en petite comité, te kunnen evenaren. Met het rituele kampvuur om af te sluiten, summum van het weekend. Financieel gaat het ons niet voor de wind, ons budget is beperkt, maar we blijven optimist en roeien met de riemen die we hebben. We vertoeven liever buiten dan binnen. Dat lijkt op de foto’s van La Cabane ginds niet moeilijk te zijn. Met de plechtige belofte om de chalet en de ons zo dierbare natuur in hun oorspronkelijke staat achter te laten, hopen wij op een geschenk uit de hemel.

  • Hey Brigitte, ik stuurde je mailtje door naar Jan. Hij zal spoedig contact opnemen. Geniet er van.

 2. Beste Yannick,

  Mooi verhaal en wat een ontzettend gave plek om te kamperen! Bij het zien van deze beelden gaat het weer kriebelen. Mag ik van jou de gegevens om in contact te komen met de Cabane man? Alvast bedankt!!!

  Groetjes,

  Kwinten

  • Hey Kwinten,
   stuur je me nog eens een mailtje, ik ben het kwijtgespeeld in Canada precies.
   Groetjes Yannick

 3. Hoi Hoi, Ik vind dit echt een geweldig artikel en echt leuke foto’s! Het klonk als een super tijd dat jullie 3 daar hadden! Ik en mijn vrienden zijn naar deze plek opzoek! Deze zou perfect zijn voor ons weekendje weg, in de bossen aan het water, super gezellig! Daarom hopen we als het vrij is het weekend van 17-18-19 augustus daar te kunnen en te mogen logeren. Het zou ons geweldig lijken! Groetjes Romy

 4. Zalige site! Ik blijf maar doorklikken en verderlezen… Hm, ik ben ook wel erg geïnteresseerd in Jan de Cabane-man. Als, niet persé in Jan zelf, maar wel in zijn cabane 😉 We hebben de gewoonte om af en toe wat ouder-kind qualitytime te proberen fixen door er met één van de 4 kids even op uit te trekken. Van 20 tot 23 augustus is het de beurt aan onze jongste dochter, Sam. Het lijkt me zalig om daar naartoe te kunnen gaan. Als het nog vrij is natuurlijk, en als het ok is voor Jan de cabane-man 🙂 Bosgroeten, Kaat

 5. Oh, wat wordt een (stadsmens-hunkerend-naar-bos-en-weidse-natuur) mens blij van dit artikel! Ik zie ons daar al hangen, drentelen, preutelen, stokkelen met die twee kinders van ons: drie en tien. Dus als uw vriend Jan nog eens lief wil zijn: laat maar komen dat adreske! Pretty pretty please? 🙂

 6. Ik zou graag met mijn kindjes gaan kayakken of ourthe en daarna camperen id cabine, als verrassing. Is er een optie voor 24/6? Dankjewel. J

 7. Wat een zalig artikel. Een weekend tijd en rust, da’s een van de mooiste cadeaus die je een kind kunt geven. Heerlijk.

 8. Alleen maar liefde voor dit artikel. Heerlijk toch. Ik vind het spontaan spijtig dat mijn neven en nichten de 18 al zijn gepasseerd (wat dan weer wel handig is voor citytripjes en bezoeken in het buitenland van Erasmus-studenten) en dat de volgende generatie net 2 jaar geworden is. Nog even wachten dus. 😉

Submit a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: