Kampvuren knallen in de Ardennen Kamperen in de buurt van La Roche met een meisje van 9 jaar

In België
Naar beneden!

Voor haar negende verjaardag had ik aan Geike beloofd te gaan kamperen in de Ardennen, in een groot bos, met boomhutten waar Peter Pan trots op zou zijn. We zouden gaan kajakken op een wilde rivier en op de koop toe zouden we nog eventjes snel het grootste kampvuur dat ze ooit gezien had bouwen.

Altijd gemakkelijk om een outdoor weekend kamperen cadeau te doen aan je petekind, toch? Dan moet je niet naar de Bart Smit. Tot je ontdekt dat het weekendje weg voor de deur staat en je in de gauwte alles nog snel moet regelen. Last minute survival weekendje samenstellen voor kinderen, here goes.


Kamperen in de Ardennen

Ik had geen zin om zoals vorige keer met de tent eropuit te trekken. Dat is toch altijd nog net ietsje meer gedoe, zeker als je een kind mee pakt. Maar ik had Geike wel een bos beloofd, dus kon ik niet afkomen met een toeristische camping naast de Semois. En om te gaan wildkamperen in Frankrijk waren twee dagen net ietsje te kort. Het werd even zoeken, maar ergens achteraan in m’n hersenpan kon ik mij nog La Cabane van een vriend herinneren. Een prachtige chalet waar hij het liefst van al zelf op z’n gemak zit. Alleen op een berg, in een bos. In de buurt van La Roche. Wie deze parel zelf wil ontdekken gaat een mooie motivatiebrief moeten schrijven, want erg happig op verhuur is hij niet. Maar stuur gerust een mailtje als je echt wil. Het is een prachtig huisje met privé bos en slaapplaats voor 7 man.

Yep, ik moest als indiaan van haar.


Fakkeltjes maken en worsten prikken

Niet dat ik hier een DIY knutselboek wil starten, maar het is echt niet moeilijk om zo een fakkel te maken. En kinderen vinden dat de max, want spelen met vuur, dat mag niet van de ouders. Dus, neem wat keukenhanddoeken of oude lakens, zoek een paar stevige takken en bind met ijzerdraad een paar lappen stevig vast. Verder nog snel een busje lampenolie zoeken en klaar is kees. Tijd voor het kampvuur, dat je trouwens heel gemakkelijk kan aansteken met diezelfde fakkels. Kampvuren maken, daar moet ik niet te veel over vertellen, toch? En anders leggen uw scoutsvrienden het wel eens voor je uit. Zodra het vuur wat gaan liggen is, rooster erop en bakken maar.

Pro Tip: eieren in paprika grillen. Superlekker. Perfect met pistolet-op-stok en worsten prikken. En als er kinderen bij zijn, de obligatoire marshmellows niet vergeten!

Kajakken op de wildste rivier van het land

Bon, niet dus. Die belofte kon ik niet waarmaken. La Roche ligt aan de Ourthe. De Ourthe durft bij een paar dagen van 25 graden of meer wel eens heel erg laag staan. Voor velen de schoonste rivier van het land, voor mij de droogste.
Blijf alsjeblieft uit de buurt van La Roche city als je wat rust en natuur wil. Zeker op een verlengd weekend bij goed weer is het daar over de koppen lopen. Blankenberge is er niets tegen.
Dus trokken we eropuit: met Brands Sports naar de stuwdam van Nisramont, een dikke 15 km verder. Klaar om in een fel blauwgroene kajak te klauteren, want mevrouw had al lang gekozen welke kleur ze onder haar poep wilde.
Op het stuwmeer staat het water minstens 4 meter hoog, zijn er veel minder roeifanaten (zeker in de ochtend) en kan je uitstappen waar je maar wil. Het nadeel is dat je zelf ook terug moet roeien, wat geen probleem is want er staat geen stroming op. Dus ja, de wilde rivier moet je zelf maar spelen. Bij vertrek kan je die indrukwekkende stuwdam bewonderen, als je dan toch iets wilds wil laten zien.

Geheim plekje aan de Ourthe, prima spot voor wildzwemmen.

De beste zwemspot aan de Ourthe?

Bij het buitenrijden van de parking aan de stuwdam moet je links de baan op om dan meteen terug rechts af te slaan naar de rivier. Parkeer hier aan het verscholen grasveldje en je vindt er een zalig verborgen plek aan de Ourthe waar je je gemakkelijk kan installeren om een middagje te zwemmen of vuurtje te stoken. En Boonanza blijft een topper, ook voor meisjes van negen jaar.


Kleine kindjes worden groot. Met Geike eropuit trekken is iets wat ik ga blijven doen, want ik vond het verdekke heel plezant. Zij zorgt er voor dat ik een gave niet verleer: die van de verwondering. Het schoonste wat er is. Topper!

Kamperen in de ardennen
Kamperen in de Ardennen
Boomhutten fun
Best nog wel vermoeiend, dat kamperen.
De beruchte paprika-ei combo
Fakkelfun
Team Fakkel present

4 Comments

  1. Wat een zalig artikel. Een weekend tijd en rust, da’s een van de mooiste cadeaus die je een kind kunt geven. Heerlijk.

  2. Alleen maar liefde voor dit artikel. Heerlijk toch. Ik vind het spontaan spijtig dat mijn neven en nichten de 18 al zijn gepasseerd (wat dan weer wel handig is voor citytripjes en bezoeken in het buitenland van Erasmus-studenten) en dat de volgende generatie net 2 jaar geworden is. Nog even wachten dus. 😉

Submit a comment